Explosievenhonden zijn onmisbaar

Explosievenhonden zijn onmisbaar

Speurhonden kunnen worden ingezet voor het opsporen van explosieven, vermiste mensen, verdovende middelen, brandversnellers, vuurwapens, tabak en sinds kort zelfs Corona. Dat is een groot takenpakket. Deze honden zijn voor ons onmisbaar geworden.

Honden beschikken over een uitstekend reukvermogen. Alle genoemde zaken hierboven hebben een eigen geur die de speurhond leert herkennen. Ze worden gemotiveerd om te zoeken en krijgen bij een goede vondst een beloning.

Honden die speuren naar bommen noem je explosievenhonden. Zij zijn van levensbelang in de strijd tegen terreur.

Coronaspeurhonden

In Dubai en Helsinki zijn sinds de tweede helft van 2020 corona-speurhonden actief. Ze speuren op de luchthavens mensen op die besmet zijn met Covid-19. Ze doen dit aan de hand van lichaamsgeur. In 94 procent van de gevallen hebben ze het bij het rechte eind.

Er wordt nog verder onderzocht of de honden het coronavirus kunnen opsporen aan de hand van urine, adem of zweet. Als het antwoord ja is dan kunnen de honden bijvoorbeeld ook worden gebruikt in ziekenhuizen en zorgcentra en worden ingezet bij festivals.

Speurhonden kunnen tevens malaria, kanker, Parkinson en bacteriële infecties detecteren. Evenals pinda's en noten in voedsel en bedwantsen.

Explosievenhonden

Een explosievenhond is getraind om springstoffen, handgranaten, vuurwapens, vuurwerk en munitie te vinden. Doet hij zo'n vondst dat gaat hij zitten. Blaffen zou niet verstandig zijn. Explosieven die op geluid reageren zouden dan kunnen afgaan.

Alle speurhonden volgen een intensieve opleiding. Na te zijn geslaagd en gecertificeerd, moeten ze continu in training blijven. En dat is voor deze honden zeker geen straf. Om de twee jaar moeten ze opnieuw worden gecertificeerd.

Honden die heel geschikt zijn voor dit werk zijn onder andere Mechelse en Hollandse herders en labradors. Ze moeten heel goed kunnen luisteren, dapper zijn en de wil hebben om door te zetten. Ze kunnen totdat ze tien jaar zijn worden ingezet. Beveiligers en buitengewone opsporingsambtenaren die met explosievenhonden mogen werken, krijgen een opleiding van acht weken. Explosievenhonden hebben, net als een politiehond, een baasje voor het leven. Je kunt een explosievenhond en zijn geleider ook inhuren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *