Wel eens gehoord van de Messor barbarus?

Wel eens gehoord van de Messor barbarus?

Wanneer je de titel van deze blog leest denk je misschien, wat is een Messor barbarus nu weer? Wel, dit is de Latijnse naam voor de oogstmier. Deze heet zo, omdat hij graszaden verzamelt. De graszaden voert hij aan de larven en de koningin. Ze kunnen van 3 tot 14 millimeter groot worden. In het wild zie je deze in Zuid-Europa, maar je kunt deze mierenkolonie ook thuis houden!  

Tips om de messor barbarus thuis te houden

Wanneer je deze mierenkolonie dus thuis is dit allereerst erg leuk. Want je kunt de mieren bekijken terwijl ze aan het werk zijn. Het verzorgen van de mieren is tevens leerzaam. Wel moet je wel rekening houden met een paar dingen. Zo is de messor barbarus erg gevoelig voor trillingen. Hierdoor krijgt deze mier veel stress. Het is dus van belang dat je hem op een rustige plek zet. Niet vlak bij een drukke weg bijvoorbeeld, maar ook ergens waar geen zonlicht is. Tevens moet je natuurlijk weten wat je ze te eten geeft. Geschikte voeding voor dit beestje bestaat uit zaden, insecten, zoals meelwormen en krekels, en af en toe wat suiker vloeistof. 

Mieren kopen

Je kunt eenvoudig een messor barbarus mieren kolonie kopen. Je schaft dan een starterspakket aan dat uiteraard bestaat uit een kolonie zelf. Je hebt dan een koningin en een aantal werksters. Daarnaast bevat het starterspakket het nest, de buitenwereld en voeding. Hierbij nog enkele tips: de messor barbarus mierenkolonie heeft eigenlijk niet veel zorg nodig. Je dient de kolonie een of twee keer per week wat voeding te geven, in kleine beetjes. Indien er voer blijft liggen kun je dat regelmatig weghalen. Je kunt ook andere rassen mieren kopen zoals de Messor structor. Belangrijk is dat je plezier hebt in het houden van de mieren. Indien je kinderen hebt dien je hun goed uit te leggen hoe ze de mieren moeten verzorgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.